Statuette 2013. Beton og guldmaling
Fotograf Dorthe Krogh
Dina Vejling inviterede 12 forskellige kunstner til at komme med deres bud på en filmpris til Odense kortfilms festival: OFF.
Talen fra åbningen af udstillingen.
Kunsthåndværket er, som disciplin, plaget af fordomme
Katrine Borup er både arkitekt og ædelmetalformgiver. Hun har snart været tre år i Statens Kunstfonds tremandsudvalg for kunsthåndværk og design. Jeg bad Katrine holde tale til prisoverrækkelsen både fordi hun var en del af juryen, men også fordi jeg gerne ville have hende til at tale om kunsthåndværkets rolle. Det blev der en meget fin tale ud af, som jeg har plukket i. Det har været svært at skære i den, men håber du kan få et indblik i essensen af talen.
Mattias Tesfayhar udgivet en politisk debatbog med titlen ”Kloge hænder”, en opfordring til ikke kun at satse på et teoretisk funderet verdenssyn, til ikke kun at producere akademikere, som Tesfay siger: Det er håndværket – ikke bøgerne, der har flyttet os ud af naturen og ind i kulturen. Mennesker, der gennem 10.000 timers øvelse har tilegnet sig evner på højt fagligt niveau, er altså samtidig bærere af samfundets kultur.
En anden sejlivet myte er den om den såkaldte frie kunst. Forestillingen om, at kunstneren er mindre fri hvis det værk, der arbejdes på har en funktion. Rigtig mange kunsthåndværkere arbejder med både unika og serier. Det gælder også mange af udøverne her. De kunsthåndværkere, jeg kender der arbejder så bredt, giver alle udtryk for at disciplinerne befrugter hinanden. Grænserne er flydende. Det gælder også grænserne mellem kunsthåndværk og kunst, kunsthåndværk og design. Fra mit arbejde i udvalget for Kunsthåndværk og Design i Statens Kunstfond ved jeg det forholder sig sådan. Jeg har her set eksempler på overlap mellem kunsthåndværk og stort set alle andre kategorier fra musik og litteratur til arkitektur og scenekunst.
Jeg synes det summerer meget godt op, at vi er i sådan en lidt spøjs situation, hvor vi på den ene side bliver nødt til at tale om, hvad det er vi har med at gøre, men på den anden side godt ved, at uanset hvor meget vi taler eller diskuterer, når vi aldrig til en fuldstændig afklaring. Vi kan højst kredse om emnet.
Tak til alle de 12 deltagere i statuettekonkurrencen for at levere så godt et materiale at diskutere ud fra. For det er jo her, det hele starter, med tingene. Uden ting – ingen tale.